• Webwinkels actief na faillissement

  Gepubliceerd op 3 December, 2009

  ICTWaarborg heeft het college van rechters-commissarissen (Recofa) gevraagd stappen te ondernemen om te voorkomen dat webwinkels na een faillissement nog online actief kunnen zijn. De brancheorganisatie heeft binnen enkele weken tijd twee keer moeten constateren dat een curator geen actie had ondernomen de site van een failliete webwinkel te sluiten.

  ICTWaarborg vindt dat het tot de taak van de curator behoort te voorkomen dat het na een faillissement mogelijk is dat mensen online nog een bestelling kunnen plaatsen en afrekenen. Begin november ging het om Update Computers, dat al op 20 oktober failliet was verklaard. ICTWaarborg constateerde dat er via de website nog gewoon bestellingen en betalingen werden geaccepteerd. Pas nadat hier via de pers ruchtbaarheid aan was gegeven, verscheen er een mededeling op de website dat het bedrijf failliet was. Inmiddels doet zich bij LMComputers (mirror) dezelfde situatie voor. Het bedrijf is al sinds 10 november failliet, maar hoewel ICTWaarborg curator J.M. van der Wulp van Advocaten Den Hollander er begin deze week op attent maakte dat de website nog steeds in de lucht is, was er donderdag nog geen actie ondernomen.

  ICTWaarborg is verontwaardigd over het feit dat de curator de website van een failliete winkel in de lucht houdt alsof de winkel nog bestaat. Hierdoor lijden consumenten die van niets weten en te goeder trouw online een bestelling doen en deze tegelijkertijd betalen schade. Bovendien bestaat het risico dat zij hun geld kwijt kunnen raken doordat dit in de failliete boedel terechtkomt.

  Volgens ICTWaarborg wordt door deze handelwijze ook het imago van webwinkels beschadigd. Vandaar het verzoek aan het college van rechters-commissarissen curatoren er op te wijzen dat het uit de lucht halen van websites van failliete bedrijven ook tot hun verantwoordelijkheden behoort. Tegelijkertijd heeft de brancheorganisatie de rechter-commissaris in Rotterdam, die curator Van der Wulp heeft aangesteld, gevraagd actie te ondernemen met betrekking tot de website van LMComputers.


  Ruim 1.300 deelnemers onderscheiden zich met zekerheid

  Bedrijven die als deelnemer of partner zijn aangesloten bij ICTWaarborg.

  Join the community vanaf € 38,- per maand

  Servicebedrijven (B2C):€ 38,- p/m
  (web)winkels:€ 76,- p/m
  Zakelijke dienstverleners:€ 114,- p/m
  Fabrikanten en leveranciers:€ 114,- p/m

  Onze aankomende evenementen

  Loading

  Post- en vestigingsadres
  Tasveld 1A
  3417 XS Montfoort

  Telefoon en e-mail
  Telefoon: 088 - 77 300 73
  Openingstijden: ma t/m vrij 8.30-17.30 uur

  E-mail: info@ictwaarborg.nl
  Internet: www.ictwaarborg.nl