Je hebt algemene voorwaarden, en nu?

Laten we bij de basis beginnen. Algemene voorwaarden opstellen is niet verplicht, maar kan veel gedoe voorkomen. Een van de voorwaarden is dat ondernemers de algemene voorwaarden op de juiste manier van toepassing verklaren. In de praktijk maken wij het nog steeds mee dat dit niet het geval is. Ondernemers maken gebruik van algemene voorwaarden maar het van toepassing verklaren is nog nooit op de juiste manier gedaan. Het is belangrijk dat deze verklaring plaatsvindt uiterlijk bij de totstandkoming van de overeenkomst. Anders zijn de algemene voorwaarden simpelweg niet geldig. 

Wanneer zijn algemene voorwaarden van toepassing?
Algemene voorwaarden zijn van toepassing als ze correct ‘ter hand gesteld’ zijn. Hieraan is voldaan als de wederpartij een redelijke mogelijkheid heeft gehad om kennis te nemen van de algemene voorwaarden. Je hoeft niet te controleren of de wederpartij de algemene voorwaarden daadwerkelijk gelezen heeft. Let wel op dat dit vóór het sluiten van de overeenkomst gebeurt. Als de terhandstelling op onjuiste wijze gebeurt, zijn de algemene voorwaarden vernietigbaar.

Elektronisch ter hand stellen
De algemene voorwaarden mogen elektronisch ter hand gesteld worden aan de wederpartij, bijvoorbeeld door:

 • Vermeld in een per e-mail gestuurde offerte dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn en voeg de voorwaarden toe als bijlage in de e-mail;
 • Verwijs in het geval van SMS-diensten naar de algemene voorwaarden op een webadres middels een webadres of link.
 • Plaats een link naar algemene voorwaarden in een onlinebestelproces en voeg een vakje toe met ‘ik heb de voorwaarden gelezen’ voordat daadwerkelijk besteld kan worden;
 • Zorg ervoor dat de algemene voorwaarden ook raadpleeg- baar zijn op de website, zodat wederpartijen de voorwaarden later opnieuw kunnen lezen of op kunnen slaan.

Praktische tip: bevestig je afspraken per e-mail. NIET PAS OP DE FACTUUR.

Zorg er daarnaast voor dat de algemene voorwaarden ook raadpleegbaar zijn op uw website, zodat wederpartijen de voorwaarden later opnieuw kunnen lezen of op kunnen slaan. De voorwaarden moeten ook – bij voorkeur als pdf- te downloaden zijn.

Kamer van Koophandel
Veel ondernemers denken dat ze hun algemene voorwaarden bij de Kamer van Koophandel moeten deponeren, dit is een misvatting. Het is enkel nodig als het redelijkerwijs niet mogelijk is om de algemene voorwaarden vóór het sluiten van de overeenkomst ter hand te stellen, zoals snoepautomaten of winkels als Albert Heijn.

Gevolgen als de algemene voorwaarden niet van toepassing zijn
Dan is de Nederlandse wet van toepassing met als gevolg:

 • Onbeperkte aansprakelijkheid voor zowel directe als indirecte schade.
 • Fatale termijnen.
 • Geen boete clausules.
 • Kan prijzen niet verhogen.
 • Geen betalingsvoorwaarden.
 • Onduidelijkheid over intellectuele eigendomsrechten.

Verzekeraar: geen beperking van de aansprakelijkheid, dus zal hoger bedrag moeten uitkeren.

Samenvattend
Stel de algemene voorwaarden op de juiste manier “ter hand”.

 • Kies voor bijlage bij offerte of hyperlink in de offerte die doorverwijst naar dealgemene voorwaarden op de website. Of doe allebei om helemaal zeker tezijn!
 • Niet op de factuur!
 • Bij een online bestel proces de klant een vakje laten afvinken met daarnaast“ik heb de algemene voorwaarden gelezen en ga hierbij akkoord” + hyperlinknaar de algemene voorwaarden op de website.
 • Zorg er altijd voor dat een offerte per email door de klant bevestigd wordt.
 • KVK deponering heeft geen juridische waarde!
 • De gevolgen zijn groot als de algemene voorwaarden niet van toepassing zijn.

ICTWaarborg

De algemene voorwaarden van ICTWaarborg zijn up-to-date en conform wetgeving. Ben je nog geen deelnemer, klik dan hier om deelnemer te worden en gebruik te maken van de algemene voorwaarden en andere juridische documenten welke je als ondernemer nodig hebt. Heb je juridische vragen over onze algemene voorwaarden, stuur dan een e-mail naar juridisch@ictwaarborg.nl.

Heb je behoefte aan ondernemersadvies of op maat gemaakte algemene voorwaarden? Bekijk dan eens onze dienst Juridisch maatwerk, https://ictwaarborg.nl/diensten/juridisch-maatwerk/.


Loading...