• Volg ons op social media

 • Blog - De gevaren van gedateerde algemene voorwaarden

  Gepubliceerd op 18 July, 2019

  De afgelopen tijd hebben we gemerkt dat veel ondernemers gedateerde algemene voorwaarden hanteren. Vaak weten ondernemers wel dat algemene voorwaarden handig zijn, maar het up-to-date houden lijkt geen prioriteit te zijn. Als brancheorganisatie zien we het als onze plicht om u als ondernemer te wijzen op de gevaren van gedateerde algemene voorwaarden. 

  Wat zijn algemene voorwaarden precies?

  Algemene voorwaarden zijn bepalingen die u als ondernemer vooraf opstelt in een document. De algemene voorwaarden zorgen ervoor dat u niet bij iedere nieuwe klant de rechten en plichten opnieuw af hoeft te stemmen. Het hebben van algemene voorwaarden is overigens niet verplicht.

  Algemene voorwaarden gebruiken

  Heeft u algemene voorwaarden opgesteld of op laten stellen en wilt u deze gaan gebruiken? Dan is het belangrijk om de algemene voorwaarden tijdig te communiceren met nieuwe klanten. Voeg de algemene voorwaarden als bijlage bij de offerte bijvoorbeeld. Daarnaast is het belangrijk om de algemene voorwaarden op je website te zetten en deze downloadbaar te maken zodat de klant de voorwaarden kan opslaan.

  Wat mag er niet ontbreken?

  Laat in uw algemene voorwaarden in ieder geval onderstaande bepalingen terugkomen:

  • De toepasbaarheid van algemene voorwaarden
  • Betalingsvoorwaarden en incasso
  • Leveringsvoorwaarden
  • Garantie
  • Overmacht
  • Beëindiging van de overeenkomst
  • Klachten
  • Aansprakelijkheid
  • Verlenging en opzeggen

  Bepalingen die de kern van de prestaties aangeven (wat er wordt geleverd, prijs, duur etc.) mogen niet opgenomen worden in de algemene voorwaarden. Ook mag u geen onredelijke bezwarende bepalingen opnemen in de voorwaarden. 

  Gevaren van gedateerde algemene voorwaarden
  Gedateerde Algemene voorwaarden zorgen voor risico’s. Actuele voorwaarden zijn daarom van belang. Zo blijven rechten en plichten op elk gebied duidelijk voor u en uw (potentiële) klant. Hieronder een aantal voorbeelden van gevaren: 

  Nieuwe diensten en producten
  In verouderde algemene voorwaarden zijn relatief nieuwe diensten zoals hosting, ASP en SAAS vaak niet opgenomen.

  AVG proof
  Per 25 mei 2018 is de Algemene verordening gegevensbescherming van toepassing. Algemene voorwaarden die vorig jaar niet aangepast zijn missen dus belangrijke wetwijzigingen.

  Klantonvriendelijk
  In gedateerde algemene voorwaarden zijn vaak klantonvriendelijke bepalingen te vinden zoals beperkte aansprakelijkheid voor de leverancier, verplichte arbitrage, het snel mogen toepassen van prijsaanpassingen en slordige afspraken omtrent het ontbinden van contracten.

  Verwarrende bepalingen
  Ook zien we vaak terug in verouderde algemene voorwaarden dat levertijden niet bindend zijn, maar meer gebruikt worden als richtlijn. Dit kan zorgen voor verwarring bij uw klanten. Hetzelfde geldt voor betalingstermijnen en schadeverplichtingen

  Eigendom
  Bedrijven die bijvoorbeeld grafische ontwerpen of een webdesign maken voor klanten (logo’s, websites etc.) vermelden soms dat de klant geen eigenaar wordt na betaling voor de geleverde dienst. Dit soort bepalingen zijn goed om tijdens de offerte te benadrukken, zodat er later geen discussie ontstaat over gebruik en eigendom.

  Altijd up-to-date dankzij ICTWaarborg
  Zoals u hierboven kunt lezen, zijn er veel risico’s voor gedateerde algemene voorwaarden. Om ervoor te zorgen dat al uw voorwaarden up-to-date zijn, wordt u deelnemer bij ICTWaarborg. Als deelnemer profiteer je van onderstaande voordelen: 

  -       Toegang tot juridische- en personele documenten t.w.v. €40.000,-
  -       Bezoek gratis onze seminars, netwerkevents en deelnemersdagen
  -       Ondersteuning en advies van onze juristen
  -       Altijd op de hoogte van relevantie branche-informatie

  Word deelnemer en update direct uw algemene voorwaarden >>


  Ruim 1.300 deelnemers onderscheiden zich met zekerheid

  Bedrijven die als deelnemer of partner zijn aangesloten bij ICTWaarborg.

  Join the community vanaf € 35,- per maand

  Servicebedrijven (B2C):€ 35,- p/m
  (web)winkels:€ 70,- p/m
  Zakelijke dienstverleners:€ 105,- p/m

  Onze evenementen

  Loading

  Post- en vestigingsadres
  Tasveld 1A
  3417 XS Montfoort

  Telefoon en e-mail
  Telefoon: 088 - 77 300 73
  Openingstijden: ma t/m vrij 8.30-17.30 uur

  E-mail: info@ictwaarborg.nl
  Internet: www.ictwaarborg.nl