• Volg ons op social media

 • Blog - De belangrijkste wijzigingen van de Wet Arbeidsmarkt in Balans

  Gepubliceerd op 29 August, 2019

  Een van de speerpunten van brancheorganisatie ICTWaarborg is het juridisch ondersteunen van aangesloten bedrijven. ICTWaarborg zorgt ervoor dat deze bedrijven altijd op de hoogte zijn van de laatste juridische ontwikkelingen. Een belangrijke nieuwe wet die eraan komt is de Wet Arbeidsmarkt in Balans (WAB) die per 1 januari 2020 ingaat. Voor welke veranderingen zorgt deze wet? In dit artikel bespreek ik de hoofdpunten.

  Hoe is de situatie nu en wat verandert er?

  Ketenregeling

  Volgens de huidige wetgeving kunt u uw werknemer maximaal drie tijdelijke contracten geven in een periode van maximaal twee jaar. De WAB rekt deze periode op naar maximaal drie jaar. U kunt uw werknemer dus een jaar langer laten werken, zonder een verplichting van een contract voor onbepaalde tijd. De huidige regel dat er een nieuwe keten ontstaat bij een onderbreking van zes maanden blijft onveranderd.   

  Ontslag

  Als werkgever kan het zo zijn dat u het contract van uw werknemer wenst te beëindigen. Op dit moment is het zo dat u daarvoor een ontslaggrond dient te hebben die volledig moet worden ingekleurd. Dit houdt concreet in dat het ontslag als reden bijvoorbeeld disfunctioneren dient te hebben of een verstoorde arbeidsrelatie. Hier gaat verandering in komen. Het wordt per 1 januari 2020 mogelijk om de ontslaggronden te combineren, de cumulatiegrond. Als compensatie voor het gebruik van de cumulatiegrond, loopt u als werkgever het risico om anderhalf keer de transitievergoeding te moeten betalen.

  Transitievergoeding

  Met de huidige wet bent u uw werknemer een transitievergoeding (ontslagvergoeding) verschuldigd na een dienstverband van twee jaar of langer. Dit gaat veranderen. Met ingang van de nieuwe wet bouwt uw medewerker vanaf de eerste werkdag de transitievergoeding op. Een medewerker die ontslagen wordt binnen de proeftijd heeft dan dus ook recht op een transitievergoeding.

  De hoogte van de transitievergoeding verandert eveneens. Nu is het zo dat een werknemer over de eerste tien dienstjaren een derde van het maandsalaris per dienstjaar meekrijgt. Na deze tien dienstjaren bedraagt dit de helft van het maandsalaris per dienstjaar. Per 1 januari 2020 verandert dit in een derde maandsalaris per dienstjaar. Dit blijft zo, ongeacht de duur van het dienstverband.

  Oproepkrachten

  Nu is de regel zo dat oproepkrachten op het werk dienen te verschijnen als een werkgever hen oproept. De nieuwe wet verplicht oproepkrachten alleen te verschijnen als de werkgever hen minimaal vier dagen van tevoren oproept.  Ziet u binnen de termijn van vier dagen toch af van het inzetten van de werknemer? Dan bent toch loon verschuldigd.   

  Download gratis het stappenplan die u helpt om de nieuwe wet te implementeren in uw organisatie >> 


  Ruim 1.300 deelnemers onderscheiden zich met zekerheid

  Bedrijven die als deelnemer of partner zijn aangesloten bij ICTWaarborg.

  Join the community vanaf € 35,- per maand

  Servicebedrijven (B2C):€ 35,- p/m
  (web)winkels:€ 70,- p/m
  Zakelijke dienstverleners:€ 105,- p/m

  Onze evenementen

  Loading

  Post- en vestigingsadres
  Tasveld 1A
  3417 XS Montfoort

  Telefoon en e-mail
  Telefoon: 088 - 77 300 73
  Openingstijden: ma t/m vrij 8.30-17.30 uur

  E-mail: info@ictwaarborg.nl
  Internet: www.ictwaarborg.nl