• Blog: Wijzigingen in het consumentenrecht

  Gepubliceerd op 23 May, 2022

  Met ingang van 28 mei 2022 zullen naar aanleiding van de Europese Richtlijn 2019/2161 van het Europees Parlement en de Raad van 27 november 2019 een aantal wetswijzigingen plaatsvinden ter bevordering van de handhaving en de modernisatie van de consumentenbescherming in de Unie. In deze blog zal ik een aantal (voor de ICT-dienstverlener) belangrijke wijzigingen bespreken.

  Reviews

  Indien consumenten reviews over hun aankopen kunnen plaatsen op jouw website, let dan even goed op! Vanaf 28 mei 2022 ben je verplicht om informatie te verstrekken over hoe jij garandeert dat de reviews daadwerkelijk afkomstig zijn van de consumenten die jouw product hebben gekocht of van jouw diensten gebruik hebben gemaakt. Indien dit niet wordt verstrekt en de consument daarmee afgaat op onjuiste reviews, kan dat leiden tot misleiding. Dit valt onder de oneerlijke handelspraktijken en is daarmee verboden. Welke informatie moet je verstrekken? Het is belangrijk om informatie te verstrekken over hoe de reviews worden gecontroleerd en welke reviews wel en/of niet worden geplaatst. Denk ook aan de situatie waarbij betaald wordt voor reviews.

  ‘’Van-voor’’ prijzen

  Bij het gebruik van de van-voor prijzen zijn een aantal nieuwe regels van toepassing. Zo mag de ‘’van’’ prijs alleen de laagste prijs zijn die in de afgelopen (minimaal) 30 dagen is gehanteerd. Met deze wijziging wordt voorkomen dat de prijzen voor de start van een actieperiode plotseling omhoog kunnen gaan en in de actieperiode een grotere korting doen suggereren. De verkoper mag wel een ‘’van’’ prijs hanteren van een concurrerende verkoper. Ook is het toegestaan om een ‘’van-voor’’ prijs te hanteren op basis van de adviesprijs. 

  Prijsaanbod

  Indien gebruik wordt gemaakt van een gepersonaliseerd prijsaanbod, dien je de consument hierover te informeren. Een gepersonaliseerd prijsaanbod kan tot stand komen door bijvoorbeeld ingevoerde zoekopdrachten of het koopgedrag van een consument. Door deze wijziging wordt beoogd de consument inzicht te geven in de totstandkoming van een gepersonaliseerd prijsaanbod en de consument daarmee een afweging te kunnen laten maken tussen het gepersonaliseerde prijsaanbod of een aanbieding bij een andere aanbieder.  

   Gratis digitale diensten of digitale inhoud

  Met de wijzigingen per 28 mei 2022 zullen consumenten meer bescherming genieten bij toegang tot gratis digitale diensten of digitale inhoud onder verstrekking van hun persoonsgegevens. Bij digitale inhoud kan gedacht worden aan het downloaden van een computerprogramma bijvoorbeeld. De bescherming van deze consumenten wordt daarmee vanaf 28 mei 2022 gelijkgetrokken met de bescherming van de consumenten die hebben betaald voor een digitale dienst of digitale inhoud. 

  Online marktplaats

  Op het moment dat je gebruik maakt van een online marktplaats, dien je vanaf 28 mei 2022 de consument te informeren over de positie van de derde die een product of dienst aanbiedt op de online marktplaats. In dit kader dien je aan te geven of het een handelaar of een consument betreft, of de Europese consumentenregels van toepassing zijn en wat de contractuele verplichtingen over en weer zijn tussen deze derde en de aanbieder op de online marktplaats.

  ACM en AFM

  De Autoriteit Consument en Markt (ACM) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) zijn belast met de handhaving van deze consumentenregels. Zij kunnen bij niet-naleving van de consumentenregels diverse boetes opleggen, zoals een bestuurlijke boete, een last onder dwangsom of een zelfstandige last. 

  Heb jij nog vragen naar aanleiding van deze blog? Neem dan contact op met de juristen van ICTWaarborg op telefoonnummer: 088 – 77 300 79 of e-mail naar: juridisch@ictwaarborg.nl

   

  -Deze blog is geschreven door Elise Demmendaal-


  Ruim 1.300 deelnemers onderscheiden zich met zekerheid

  Bedrijven die als deelnemer of partner zijn aangesloten bij ICTWaarborg.

  Join the community vanaf € 38,- per maand

  Servicebedrijven (B2C):€ 38,- p/m
  (web)winkels:€ 76,- p/m
  Zakelijke dienstverleners:€ 114,- p/m
  Fabrikanten en leveranciers:€ 114,- p/m

  Onze aankomende evenementen

  Loading

  Post- en vestigingsadres
  Tasveld 1A
  3417 XS Montfoort

  Telefoon en e-mail
  Telefoon: 088 - 77 300 73
  Openingstijden: ma t/m vrij 8.30-17.30 uur

  E-mail: info@ictwaarborg.nl
  Internet: www.ictwaarborg.nl