• Risico-Inventarisatie en Evaluatie (RI&E)

  Als ondernemer weet u hoe waardevol uw medewerkers zijn voor het succes van uw organisatie. Maar weet u ook dat u verplicht bent om een arbobeleid te hebben? En dat een risico-inventarisatie en -evaluatie hiervoor de basis is?

  Iedere ondernemer wil dat zijn personeel werkzaam is in een veilige omgeving, maar heeft u weleens nagedacht over hoe veilig en gezond uw organisatie is? U wilt natuurlijk niet dat uw medewerkers onnodig risico lopen op ongevallen. Zijn zij voldoende ingelicht over de veiligheids- en gezondheidsmaatregelen binnen de organisatie en houden zij zich hieraan? Waar gewerkt wordt, worden namelijk ook fouten gemaakt, en op verzuim of uitval zit uiteraard niemand te wachten. De overheid vindt veilig werken tevens zo belangrijk dat alle bedrijven verplicht zijn een RI&E (Risico-Inventarisatie en Evaluatie) uit te voeren.

  Wat is een RI&E?
  In de RI&E brengt u alle mogelijke gevaren en risico’s binnen uw bedrijf of organisatie in kaart. Denk bijvoorbeeld aan belasting door tillen, werken met gevaarlijke stoffen of hard geluid en trillingen. Maar ook aan minder zichtbare risico’s, zoals langdurig zitten, beeldschermwerk of hoge werkdruk. Vervolgens maakt u een plan van aanpak waarin beschreven staat welke acties u kunt ondernemen om deze risico’s te verkleinen. Dit is van belang voor uw organisatie en uw medewerkers. Het leidt namelijk niet alleen tot minder ziekteverzuim, maar bevordert ook het werkplezier en de productiviteit.

  Hoe voert u een RI&E uit?
  Met de door ons ontwikkelde tool kunt u de RI&E gemakkelijk zelf uitvoeren, maar u kunt dit ook laten doen door een gespecialiseerde medewerker van ICTWaarborg. We voeren niet alleen een RI&E uit maar voorzien u ook van een bijbehorend plan van aanpak. Zo weet u zeker dat uw plan van aanpak voldoet aan de wet- en regelgeving.

  Uitleg RI&E-tool

  De RI&E tool van ICTWaarborg is erkend door het steunpunt RI&E en speciaal ontwikkeld voor de ICT-Branche. Het voordeel hiervan is de toetsingsvrijstelling voor ICT-bedrijven met maximaal 25 werknemers.

  Dit betekent dat wanneer u gebruik maakt van dit RI&E-instrument, u deze daarna niet meer hoeft te laten toetsen door een arbodienst/deskundige. Dit bespaart u tijd en bovenal veel geld. Heeft uw organisatie meer dan 25 werknemers? Dan kunt u ook gebruik maken van het RI&E-instrument en kunnen wij u helpen met de toetsing.

  Waarom de RI&E-tool van ICTWaarborg

  Bespaar tijd en geld

  Een branche-erkend RI&E instrument

  Uit te voeren in eigen tempo

  Werken aan een veilige en gezonde werkomgeving

  Bent ú RI&E-plichtig?

  Met behulp van onderstaand stroomschema kunt u bepalen of ook ú volgens de Arbowet verplicht bent een RI&e uit te voeren.

  Veelgestelde vragen

  Is een RI&E verplicht?

  Het hebben van een RI&E is wettelijk verplicht

  Ik heb geen RI&E, kan ik nu een boete krijgen?

  Het niet hebben van een RI&E kan beboet worden met maximaal € 4.500, –

  Ik ben geen deelnemer bij ICTWaarborg kan ik dan een RI&E aanschaffen?

  Ja, dit is mogelijk. Wij stellen heb beschikbaar voor elke ondernemer. De kosten hiervoor bedragen € 995-.

  Mijn organisatie heeft meer dan 25 werknemers, wat nu?

  Dit is geen probleem. Wij kunnen u in contact brengen met een partner welke de toetsing voor u kan uitvoeren. De kosten hiervan is maatwerk.


  Wist u dat?

  Een verzekeringsmaatschappij kan weigeren om een claim uit te keren, als bij een bedrijfsongeval blijkt dat het bedrijf geen RI&E heeft uitgevoerd en er onvoldoende maatregelen zijn genomen om de risico’s af te dekken?

  Investeren in een gezonde en veilige werkomgeving?

  Deelnemers van ICTWaarborg betalen een scherp tarief voor de online-tool, namelijk: € 695,-.

  Niet deelnemers van ICTWaarborg betalen € 995,-